În ziua praznicului Înălțării Domnului, în întreg cuprinsul Protoieriei Onești au fost săvârșite slujbe de pomenire pentru eroii neamului nostru românesc.
În acest context, la primele ore ale dimineții Mănăstirea Măgura de pe colina Măgura Ocnei a îmbrăcat straie de sărbătoare, prilej de bucurie datorat hramului mănăstirii, dar și prezentei Înaltpreasfintitei Sale, Inaltpreasfintitului Părinte Ioachim, care, înconjurat de un sobor de preoți, preacuvioase maici și de Părintele Protopop Ioan Bârgăoanu, a săvârșit slujba hramului, după care la ora 11.30, la Mausoleul Eroilor de pe Măgura Ocnei, a săvârșit o slujbă de pomenire în cinstea celor 14.000 de eroi căzuți pe colinele Cosna, Cireșoaia și Măgura Ocnei.
La ora 12.00, în comuna Dofteana, Părintele Protopop Ioan Bârgăoanu și preacucernicii preoți din cercul pastoral Dofteana au avut bucuria de a participa împreună la sfințirea sediului Primăriei Dofteana, gazdă la acest eveniment fiind domnul primar Ioan Bujor. Totodată Părintelui Gheroghe Vlad Pricop de la Parohia „Nasterea Maicii Domnului” Cucuieți i s-a acordat gradul de iconom stavrofor pentru merite deosebite în slujba Bisericii și a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru eroii neamului românesc.
Tot în cursul zilei de joi, la ora 12.30, preacucernicii preoți din cercul pastoral al orașului Târgu Ocna au participat alături de oficialitățile locale la Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” – Răducanu din Târgu Ocna la slujba de pomenire a eroilor de la Monumentul Eroilor Independenței.
La ora 13.15 a fost săvârșită slujba de pomenire a eroilor la Biserica „Sfântul Nicolae” din Târgu Ocna la cimitirul cu tunuri.
La ora 14.00 a fost săvârșită slujba de pomenire a eroilor la Cimitirul Poieni, unde există fragmente din trupurile a 8000 de eroi, iar la ora 15.00 pe Dealul Cireșoaia și la Mănăstirea Sfântul Eftimie au avut loc o ceremonie de depunere de coroane de flori la cele două monumente dedicate eroilor.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfintitul Parinte Ioachim a precizat:
„Eroii sunt cei al căror ideal, colectiv, depășește cu mult pe cel personal, astfel încât și-au dedicat propriile vieți pentru realizarea binelui comun.
Este o datorie morală a ne cinsti eroii, a le păstra vie amintirea faptei lor glorioase în inimile noastre, cu recunoastinta și cu respect.
Există un episod in Vechiul Testament, în Cartea Facerii, în care Cain îl ucide, din invidie, pe fratele său, Abel, și Dumnezeu îl strigă pe Cain și îl întreabă: Caine, unde este fratele tău? Iar Cain răspunde: Oare eu sunt păzitorul fratelui meu? Dumnezeu spune atunci: Iată sângele fratelui tău strigă către Mine din pământ. Întocmai este și în cazul eroilor: sângele lor, vărsat pentru libertatea noastră, strigă către noi din pământ, și iată că din loc în loc s-au deschis aceste cicatrice în pământul patriei, pe care noi le-am astupat cu câte o troiță, o cruce, cu câte un monument, și din locul acesta sângele eroilor strigă către noi, cei ce trăim astăzi în libertate: Cinstiți-va eroii, cinstiți-le jertfa, iubiti-va patria, iubiti-va semenii!
Tertulian a spus în secolul II: „Sângele martirilor – sămânța creștinilor”. Adică sămânța din care a răsărit Creștinismul este sângele martirilor. Noi astăzi putem spune: sângele eroilor – sămânța neamului nostru. Tot neamul nostru românesc a răsărit pe sămânța eroilor.
Inveșmântate în tricolor, sufletele eroilor s-au înălțat de pe câmpul de luptă în veșnicia lui Dumnezeu și veghează asupra noastră mijlocind în rugăciune la altarul Preasfintei Treimi.
Pomenindu-i în rugăciune și prezentându-le onorul militar, arătăm astăzi că inimile lor continuă să bată în trupul țării și în piepturile noastre, iar sacrificiul lor nu va fi niciodată șters din conștiința românilor, ci va rămâne simbolul unității și independenței țării pe care au iubit-o mai presus de propria lor existență.
Pe acești eroi îi cinstim astăzi și ne-am rugat Bunului Dumnezeu să-i pomeneasca în Împărăția Sa si să îi așeze în locașurile Sale.”