Mănăstirea Caraclău

Vezi mai multe la www.manastireacaraclau.ro

Mănăstirea cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” Berzunţi

Asezata intr-un cadru natural, atractiv si reconfortant, strajuita de culmi domoale acoperite cu paduri de foioase si fanete, Manastirea Caraclau este una din manastirile tinere, ce incearca incet dar sigur sa se alinieze in randul manastirilor care au ajuns la maturitate atat din vedere spiritual cat si material.

Situat la aproximativ 11 km de orasul Onesti (spre Bacau), pe frumoasa vale a Trotusului, in comuna Barsanesti, satul Caraclau, locasul monastic incanta ochiul si sufletul pelerinului prin simplitate si fiorul duhovnicesc ce il transmite.

Existenta unei manastiri in aceste tinuturi a fost dorita de foarte mult timp de localnici, mai ales ca traditia consemneaza faptul ca viata monahala a lasat amprente vii in sufletele oamenilor prin schitul care timp de 200 ani (1680-1871) a animat viata spirituala a satenilor.

Acestia au vrut sa dovedeasca faptul ca sunt vrednici urmasi ai celor ce, sub conducerea celui nascut la ,, Bethleemul” neamului nostru de la Borzesti, a Sfantului Stefan Cel Mare, au facut din Moldova o poarta a crestinatatii, in spatele careia se ridicau biserici in cinstea lui Dumnezeu si a sfintilor sai.

Manastiri ca cele de la Magura Ocnei, Bogdana, Sf. Sava si altele, au beneficiat de iubirea jertfelnica a acestor oameni, cu un respect deosebit pentru monahi si monahii, pe care i-au ajutat din punct de vedere material, actul lor ramanand unul anonim, stiut de Bunul Dumnezeu si purtat in rugaciunile care se fac pentru ctitori.

Cel ce a cunoscut inimile si dorinta lor de a continua traditia monahala pe aceste meleaguri, a randuit ca la inceputul celui de-al treilea mileniu visul sa le devina realitate. PS. Eftimie al Romanului a dat binecuvantarea pentru punerea pietrei de temelie a noului locas monastic, iar slujba a fost oficiata in ziua pomenirii Sfintei Mucenite Ecaterina (25 noiembrie), in anul 2000, de catre PS. Arhiereu Vicar Ioachim Bacauanul, fiind prima de acest gen pe care Prea Sfintia Sa a savarsit-o de la hirotonirea intru Arhiereu (2 mai 2000).

Angajarea lor deliberata si plina de entuziasm la construirea manastirii a dat roadele asteptate si pentru faptul ca intreaga comunitate a Caraclaului la care s-au alaturat locuitori ai satelor de pe Valea Trotusului, s-au adunat in jurul parintelui ieromonah Teodor Ambarus, care a coordonat lucrarile de constructie. S-a creat o adevarata sinergie in care monahi si mireni si-au dat mana pentru ca in spatiul mistic al Manastirii, impreuna sa primeasca binecuvantare lui Dumnezeu.

In data de 25 iulie 2004, in anul implinirii a 500 de ani de la trecerea in vesnicie a Binecredinciosului Voievod Stefan Cel Mare si Sfant, s-a sfintit biserica din lemn cu hramul „Sfantul Ierarh Spiridon” de catre Prea Sfintitul Ioachim Bacauanul, arhiereu vicar al Episcopiei Romanului. A fost oficiata apoi Sfanta Liturghie arhiereasca la care au participat un sobor de 25 slujitori , inconjurati fiind de numerosi credinciosi.

In prezent in acest locas monastic se nevoiesc duhovniceste mirese ale lui Hristos (maici) care sunt pastorite de monahia Siluana Matei, stareta manastirii, si de parintele duhovnic Protosinghelul Teodor Ambarus.

Dumnezeu sa implineasca gandul vrednicilor ctitori fondatori, sa le sporeasca darul si sa-i ocroteasca pe lucratori, pe donatori, miluitori, binefacatori, slujitori si pe toti cei ce se vor inchina in acest sfant locas.

Distribuie articolul pe: