Mănăstirea Codreanu – Metoc Chiriarhal

Vezi mai multe la Mănăstirea Codreanu

Mănăstirea cu hramul „Sf. Împărați Constantin și Elena și Sf. Proroc Ilie Tesviteanul”

Oituzul este o localitate cu rezonanţă aparte în istoria poporului nostru, amintind de luptele ce s-au purat aici, în care ostaşii românii au stat pavăză în faţa duşmanilor, rostind cu dârzenie cuvintele: „Pe aici nu se trece!”.

Astăzi, frumuseţea acestor locuri mioritice atrage permanent numeroşi turişti, care se strâng, an de an, pentru a se bucura de pitorescul zonei, de aerul curat şi liniştea munţilor. Aşa a apărut aici un mic popas, nod de legătură între Ardeal şi Moldova, unde autocarele se opresc pentru a oferi călătorilor posibilitatea să-şi bucure privirea cu frumuseţile naturii şi să-şi încânte auzul cu armonia creată din împletirea cântului păsărilor, foşnetul frunzelor şi susurul izvoarelor.

În acest cadru natural, cu binecuvântarea IPS Arhiepiscop Ioachim, d-l Constantin Codreanu, un om cu dragoste faţă de Dumnezeu, a dorit să zidească un sfânt lăcaş de închinare, o oază de spiritualitate pentru pelerini şi pentru toţi cei ce vor dori să caute un loc de reculegere şi rugăciune.

Piatra de temelie a fost pusă de către IPS Arhiepiscop Ioachim, chiriarhul locului, în ziua de 23 septembrie 2010 și de atunci s-a lucrat necontenit la această catedrală ce se armonizează perfect, prin zveltețe și arhitectură, cu brazii seculari ce împodobesc versanții munților.

Biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena” a fost ridicată din cărămidă și structură de beton armat, în plan trilobat, cu turlă centrală și două turle pe pronaos. A fost acoperită cu tablă de cupru, în alternanță cu tablă aurită. La interior, s-a montat catapeteasma din lemn de stejar, a fost introdusă încălzirea sub pardoseala de marmură și a fost confecționat mobilierul, a fost placată cu marmură Sfânta Masă. În altar și naos a fost realizată o frumoasă pictură bizantină, urmând să fie pictat și pronaosul.

Întreaga zidire s-a făcut cu efortul material al familiei Constantin și Petronela Codreanu, la care s-a adăugat sprijinul PC Ieromonah Sebastian Vasiliu, preotul slujitor de aici, astăzi hirotesit protosinghel.

Duminica, 20 septembrie a.c., IPS Arhiepiscop Ioachim a oficiat slujba de târnosire a acestui sfânt lăcaș, unde, așa cum va rămâne peste veacuri consemnat în hrisovul de sfințire, pus în piciorul Sfintei Mese a Altarului, s-a hotărât ca, „De acum şi până în veac, să se cinstească, potrivit Sfintei noastre Ortodoxii, Sfinții Împărați Constantin și Elena cei întocmai cu Apostolii mărturisitori și, sub semnul Sfintei Cruci, biruitori și Sfântul Proroc Ilie, care prin asceză și viață curată s-a făcut arhetip al monahului. Acest nou sfânt lăcaş va fi metoc chiriarhal, dependent direct de Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

În cuvântul rostit la finalul slujbei de sfințire, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a vorbit despre importanța ctitoririi de lăcașuri sfinte, precizând că: „Orice zidire trece, dar biserica rămâne veșnic, pentru că prin ridicarea unei biserici ne înveșnicim numele în Cartea Vieții. De aceea ne rugăm Bunului Dumnezeu să binecuvinteze pe ctitorii fondatori, pe ajutătorii, binefăcătorii, înzestrătorii, donatorii, slujitorii, închinătorii, zugravii și pe toți cei ce se ostenesc întru ridicarea unui sfânt lăcaș.”

SFINȚIREA BISERICII MĂNĂSTIRII CODREANU FILMARE EXCLUSIV TV ONESTI

https://youtu.be/lhOn4V4iC2c

Partea I

https://youtu.be/RGwWy6DJibs

Partea a II-a

https://youtu.be/cm0eLqVa2VA

Partea a III-a
Distribuie articolul pe: