Satul Pralea este situat in partea de sud a comunei Căiuţi şi se afla la o depărtare de 12 km de la sediul parohiei . Este situat pe ambele maluri ale Paraului Pralea şi este format din peste 300 de familii de ceangăi catolici.
In partea de est a satului Pralea se afla Cătunul Moldoveni cu locuitori ortodocşi care are o vechime mai mare decat a satului Pralea.
Locuitorii satului Pralea convietuiesc in intelegere indiferent de confesiunea lor. Majoritatea lor au lucrat sau lucreaza ca muncitori forestieri. In partea de sus a satului locuita de ortodoxi exista un schit unde mai tarziu s-a construit o bisericuţa de lemn avand in jur o livada , mult teren şi pădure , acaparate mai tarziu de catre Lascarache Rosetti. Bisericuţa cu Hramul « Sfantul Ierarh Nicolae », era construita din lemn de brad la anul 1771de catre un oarecare Vasile Tutoviu, mazil, cu toata cheltuiala lui care mai pe urmă s-a calugarit şi a luat numele de Dosoftei.
Construită pe temelie de piatră incheiata la colţuri cu cepi de lemn, invelită cu şindrilă era construită in stil maramureşean . A fost intr-o vreme mănăstire , dar călugării s-au retras apoi la Mănăstirea Moşinoaie, biserica a fost parasita.
A fost reparată in anul 1862 acoperită cu şindrilă de către Iancu Popovici din Bacău, vechil pe moşia boierească din Căiuti. Biserica era imbracată pe dinauntru cu scanduri de brad bătute in picioare , lucrare făcută de trupele romane ce au staţionat in spatele frontului in războiul din 1916-1918. Atunci a fost si acoperită cu şindrilă.
Avea un clopot sprijinit pe 4 picioare , turla in care fusese instalat nu mai prezenta siguranţă de susţinere. Biserica era dotată cu cele necesare cultului. Cărtile de slujbă erau aproape in totalitale cu litere chirilice. Catapeteasma era in stare rea fiind mancată de carii şi pictură coscovită .
Intrucat a fost expusa vechimii şi intemperiilor ce s-au abătut asupra sa , ea s-a degradat şi avea nevoie de reparaţii.
Preotul Paroh a facut numeroase demersuri , dar nu i s-au aprobat.
Asa s-a ajuns ca să se slujeasca in ea numai de 2-3 ori pe an.
In anul 1979 P. Cuv. Parinte Isaia Ţugurlan , Stareţ la Manastirea Bogdana cu aprobarea P. S Eftimie al Romanului a construit la Mănăstirea Bogdana din barne de brad o biserică aproape la fel cu cea existenta pe care a instalat-o pe aceeasi temelie in timp record, deoarece autoritaţile civile comunale doreau oprirea lucrării.
Biserica s-a acoperit cu tabla galvanizată, iar in interior s-a pictat in ulei pe p. f. l de către pictorul Zafiu Constantin fiind imbracată cu străni şi cu cele necesare de către Parintele Isaia Ţugurlan . Enoriaşii acestei filii datorită numarului mic au ajutat intr-o măsură mai mică la reconstruirea acestei biserici.
Sfinţirea bisericii a avut loc la 15 august 1982 de către P. S Eftimie al Romanului , schimbandu-i-se Hramul in »Adormirea Maicii Domnului ».
In anul 2002 s-a construit pridvorul bisericii de către enoriaşii din satul Pralea şi clopotniţa unde este fixat clopotul, iar pridvorul s-a pictat de acelasi pictor. Tot acum s-a invelit biserica cu şindrilă.
In anul 1980, 22 de cărti de cult vechi au fost ridicate de către d-l Popa Nicolae gestionar la Complexul Bogdana in prezenţa P. S Arhiereu IoachimVasluianu şi a Pr. Paroh Dumitru Toflea şi predate şi depozitate d-lui Burlacu la Complexul Muzeal din Bogdana. Biserica a fost impodobita cu iconostase pictate şi alte obiecte bisericeşti necesare de către enoriasii filiei. Slujitori ai acestei biserici au fost:
1. Pr. Grigore Constantinescu intre anii 1913-1930, cand biserica ţinea de parohia Caiuti ;
2. Pr. Ioan Andronache , anul 1930-1979(in anul 1930 s-a infiintat parohia Blidari );
3. Pr. Dumitru Toflea , anul 1979 pana in prezent.
Filia Pralea are 25 de familii cu 60 de suflete, iar slujbe se fac in cate doua duminici din luna.
Preot Paroh Dorin Geaboc Bădic