Parohia Bogata

Aşezare geografică

Satul Bogata este unul din cele şapte sate ale comunei Dofteana (Dofteana, Bogata, Cucuieţi, Larga, Hăghiac, Seaca şi Ştefan Vodă), situat în Drepresiunea Dărmăneşti ( Dan Ghinea, Enciclopedia geografică aRomâniei, ediţia a III-a, Ed. Enciclopedică, Bucureşti, 2002, p.531), şi se întinde pe o distanţă de 1 Km dea lungul Văii Trotuşului şi părâului Bogata, între Munţii Drăgoaia şi Cireşoaia şi dea lungul şoselei naţionale A12 (Adjud – Ghimeş), la 5 km de oraşul Târgu Ocna şi la 5 Km de localitatea Dofteana. Aici trăiesc credincioşi ortodocşi (160 familii) şi catolici (130 familii).

 Istoric

Parohia Ortodoxă din satul Bogata are un locaş bisericesc, construit între anii 1930-1932 de credincioşii din sat, din iniţiativa Preotului Theodor Nalboc şi s-a sfinţit de Prea Sfinţitul Arhiereu Ilarion Băcăuanul la data 01 Noiembrie 1934. Biserica a fost menită sub ocrotirea spirituală a Sfinţilor Împăraţi Constantin şi maica sa Elena. Din punct de vedere administrativ, între anii 1934-1995, Biserica Bogata a fost filia Parohiei Dofteana II şi din Noiembrie 1995 devine parohie. Între anii 1995-2002 a păstorit părintele Merealbe Constantin, iar după el, din 01 martie 2002 până în prezent, păstoreşte părintele Ţopa Adrian.

Inventar general

Parohia cuprinde un număr de 160 de familii cu 490 de enoriaşi, are un locaş bisericesc construit în stil moldovenesc, din lemn de stejar şi brad şi acoperit cu tablă, o casă praznicală , cimitir şi un teren intravilan pentru o casă parohială . Biserica nu este pictată, ci doar impodobită cu icoane pictate pe lemn. Catapeteasma este sculptată din lemn de stejar, iar icoanele ei au fost pictate de pictorul Constantin Zafiu. Locaşul Bisericesc a fost dotat cu toate cele necesare săvârşirii cultului liturgic.

PREOT PAROH – IONUȚ MIRODONE 

https://youtu.be/gni2JK1r-zM

Distribuie articolul pe: