Parohia Bogdănești

Biserica cu hramul “Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul”

Localitatea Bogdanesti se afla la intrarea pe Valea Oituzului, pe DE 577 ce leaga Onestiul de Brasov, pe locul unei stravechi asezari, cu vestigii ce duc pana in epoca bronzului si a neoliticului tarziu.

Numele localitatii aminteste de “descalecatul” lui Bogdan, unul din intemeietorii dinastiei Musatinilor, care au pastrat multa vreme mosia Bogdanestilor, impreuna cu cea o Borzestilor in domeniul coroanei.

Prima atestare documentara este din vremea voievodului Alexandru, care in 7 apr. 1558 “intareste hrisov starostelui Oras, pentru dreapta si credincioasa slujba, a treia parte din Mosia Bogdanesti, pe Oituz”.

Mai tarziu mosia Bogdanestilor a ajuns in proprietatea vornicului Stefan Ruset, care impreuna baneasa Safta Ruset, vor ramane in istoria acetor locuri, fiind pomeniti ca si ctitori a trei sfinte locauri: biserica Sf. Arhangheli din Radeana, Adormirea Maicii Domnului din Partascani si aceasta din Bogdanesti, cu hramul “Nasterea Sf. Ioan Botezatorul”.

Biserica parohiala din Bogdanesti este una din cele mai vechi biserici din zona, fiind sfintita de catre episcopul Leon Gheuca, in anul mantuirii 1778, dupa cum mentioneaza pisania cu caractere chirilice aflata la intrarea in biserica.

Sapte ani mai tarziu la 7 aug. 1785 ea a fost impodobita cu o catapetesma deose-bita, realizata de pictorul moscovit Nicolae Zugravu, care este inca functionala.

Turla clopotnitei, lovita de un proiectil in primul razboi mondial, a fost refacuta intre anii 1927-1929, impreuna cu intregul acoperis al bisericii.

Afectata de cutremurul din 4 martie 1977 aceasta sfanta biserica a fost supusa unui amplu program de restaurare si consolidare antiseismica, dupa proiectul regretatului profesor Alexandru Cismigiu. La finalul acestor lucrari biserica a fost pictata, pentru prima data,in tehnica “fresco”, de catre o echipa condusa de picto- rul argesean Gh.Bondoc, fiind sfintita de Presfintitul Episcop Eftimie la 1 sep.1996.

Intrucat acoperisul bisericii a inceput sa cedeze, in anul 2007, in urma expertizei facute de dr.ing. Constantin Avram, acesta a fost refacut in intregime,  realizande-se cu aceasta ocazie si un sistem de drenare si dirijare a apelor din panza freatica si pluviale, pentru eliminarea igrasiei, in anul 2008 biserica fiind resfintita de catre Inaltpreasfintutul Arhiepiscop Dr. Ioachim.

In acelasi an 2008, in vederea extinderii spatiului de cult si mai ales pentru a facilita activitatile cu caracter social-filantropic , odata cu sfintirea bisericii, s-a binecuvantat si inceputul lucrarilor de construire a unui  Paraclis cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”, care a fost sfintit in anul 2017 de catre Inaltpreasfintitul Parinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului si Bacaului.

Cu acest prilej, printr-o frumoasa colaborare a Administratie locala- Armata- Biserica, a fost organizata si o impunatoare festivitate, cu ocazia implinirii a 100 de ani de la luptele  eroice ale bravilor ostasi romani pe Valea Oituzului pentru apararea Patriei.

https://youtu.be/pcFOCFxNp1I

Distribuie articolul pe: