
Potrivit unor date din anuarele bisericeşti, această Biserică cu hramul „Pogorârea Duhului Sfânt” a fost construită în anul 1840. Nu se ştie exact dacă a existat alt Sfânt Lăcaş înainte de acesta.
În faţa Bisericii se află patru cruci de piatră pe care este scris în chirilica anul în care s-a început construcţia Bisericii de către preotul George Gelep ajutat de familiile Lupu Stamate, Stan Bucşă, Manea Gaiţă, Diţu Langa, fraţii Ianoleşti, arendaşi din parohie.
Până în anul 1939 a slujit fiul lui George Gelep, Ioan Gelep. În 1939 este numit preot paroh Mânecuţă Ioan ce a slujit până în anul 1970. În anul 1970 este numit paroh parintele Marinel Ioan, care a consolidat Biserica, a construit cupola interioară a Bisericii, a repictat Biserica în frescă şi a cumpărat strănile şi policandrele.
Între anii 1980 şi 1994 au slujit următorii preoţi: Bută Ioan, Dornescu Ion şi Irimia Vasile. În anul 1994 a fost numit preot paroh Roncea Ioan care a început să consolideze după 20 de ani Sfântul Lacaş prin construcţia de contraforturi exterioare şi a repictat interiorul Bisericii în tehnică tempera.De asemenea a construit 2 balcoane la casa parohiala si o bucatarie de vara.iar din punct de vedere misionar duhovnicesc s-a ocupat cu multa ravna de Biserica vie adica de sufletele credinciosilor fiind un bun predicator si cunoscator al Sfintei Scripturi si al Sfintei Traditii.
Din anul 2002 luna iulie activitatea predicatorială, misionară şi administrativ -gospodărească este continuată de preotul iconom-stavrofor Adam Ionel care locuieste cu intreaga familie in parohie.
În anul 2002 s-a început zidirea din temelii a unei case social filantropice de 100 m2 ce a fost pictată în interior în tehnică tempera şi dotată cu cele necesare (mese, bănci, sobă teracotă, veselă).Anul acesta 2008 prin introducerea sistemului de apa in sat se va introduce apa si in Biserica si in casa filantropica.In aceasta casa filantropica se savarsesc slujbele pentru cei adormiti dar si alte activitati ca diferite agape crestine oferite oaspetilor ex; vizita Coralei Protoieriei Onesti cu prilejul sarbatorilor de Craciun,organizarea hramului parohiei,intalniri duhovnicesti cu copiii,vizionare de filme si documentare cu specific religios..
Între anii 2003-2004 s-a refăcut iarăşi faţada Bisericii in praf de marmura, s-a repictat suprafaţa interioară a Bisericii în tehnică tempera grasă şi clopotniţa a fost restaurată. În ziua de 7 octombrie 2004 s-a sfinţit casa filantropică, iar pe 25 iulie 2005 Biserica de către Prea Sfinţitul Dr. Ioachim Băcăuanul însoţit de Părintele Protopop Alupei Constantin şi un sobor de preoţi.Agapa de dupa sfintire a fost organizata in casa social filantropica nou zidita.
Biserica este dotată cu sistem de încălzire (sobe de teracotă) şi sistem de alarmă.
Cimitirul parohiei se află în jurul Bisericii, este iluminat, curat, mormintele fiind îngrijite. Parohia detine 4 hectare de pamant arabil.
Între anii 2005-2007 s-au început lucrările de restaurare a casei parohiale vechi de 62 de ani. S-a schimbat acoperişul casei prin înlocuirea grinzilor şi a căpriorilor, s-a pus tablă galvanizată, s-a refăcut faţada casei. În interior s-au costruit trei sobe de teracotă, s-a introdus apă curentă în casă prin aducerea ei de la o fântână din grădina casei parohiale cu ajutorul unui hidrofor. S-a refăcut şi gardul ce înconjoară casa parohială din tablă galvanizată.
Anul acesta 2008 se înlocuiesc geamurile de lemn ale Bisericii cu geamuri termopan de stejar auriu şi la casa parohială se va construi baia atat de necesara ce va fi dotata cu tot ce trebuie prin grija Domnului primar Olariu Viorel si a Consiliului Local Cotofanesti ce au donat suma de 8000 lei şi o bucătărie.
În aceşti ani lucrările s-au executat cu ajutorul bunilor credincioşi ai parohiei, a unor familii plecate din sat si nu numai, dar cu dragoste faţă de locurile natale şi anume: Drăgan Emil, Iftimie Petru, Zară Niculina, Văsioiu Benone, Condrea Nicuşor şi Valentin, Sârghi Costică. Cel mai mare ajutor a venit din partea Sfintei Mănăstiri Frăsinei din judeţul Vâlcea, care a donat parohiei noastre peste 18.000 lei în aceşti ultimi 6 ani.
Din anul 2002 la parohie slujesc: preot iconom-stavrofor Adam Ionel, epitrop Plop Sorin, cântăreţ bisericesc Durlan Vasile şi consilierii: Trandafir Gheorghe, Popescu Gheorghe, Podaru Gheorghe, Contofan Vasile.ce formeaza o adevarata familie alaturi de toti credinciosii parohiei.
PR. PAROH ADAM D. IONEL
https://youtu.be/CAh76A0J53Y