Satul Bratila este asezat in partea de N-E fata de Municipiul Onesti, Judetul Bacau (7 km), pe cursul superior al raului Tazlau. Se intinde pe o lungime de 4 km si se situeaza pe dealul Bratilei si pe valea formata de paraul Bratilei.
Satul este strabatut de la nord la sud de drumul European E576 (DN11) Bacau-Brasov, care leaga Moldova de Transilvania, prin Pasul Oituz. In Carpatii Orientali, satul este situate intre Subcarpatii Moldovei si Subcarpatii de Curbura.
Din punct de vedere pedologic apar formatiuni reprezentate de masive calcaroase, bituminoase si gresii. Altitudinea medie este de 650 – 740 m, variind de la ses la munte.
In genereal pantele au inclinatii intre 16% si 30% cu maxime de pana la 35%.
In perioada interbelica si cea comunista de pana in 1967, satul era comuna (Comuna Bratila, raionul Targu Ocna, plasa Tazlau, regiunea Bacau) si era impartita in 3 sectoare administrative:
- Bratila de sus sau Mocani;
- Bratila de mijloc sau Razesi;
- Bratila de jos sau Ciortea;
Fiecare sector avea si are in prezent biserica proprie si scoala cu clasele I-IV.
In Bratila de mijloc era centrul comunei, centrul de jandarmi, o scoala cu clasele I-VIII, diferite sedii ale partidelor politice, ale vremii respective (PNL, PNT, Partidul General Avramescu, Partidul A. C. Cuza, Partidul Legionar…), se afla primaria comunei, caminul cultural, un bogat centru de magazine, si dispensarul comunal cu un personal bine calificat.
In anul 1967, satul Bratila era arondat comunei Helegiu, formata din satele: Helegiu, Deleni, Dragugesti si Bratila.
Satul are o populatie de 580 de familii si 1.780 de locuitori, toti de confesiune Crestin-Ortodoxa.
Din 1994, este impartit din punct de vedere administrativ – bisericesc in doua parohii:
Bratila I, avand Biserica cu Hramul „Adormirea Maicii Domnului” (Ciortea) cu un numar de 330 de familii, si Parohia Bratila II cu bisericile „Sfantul Nicolae” (Mocani) avand 160 de familii si „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” (Razesi) cu 90 de familii.
Parohia Bratila I este situata in vechiul sector administrativ Bratila de Jos. Aici a existat o Biserica Veche construita din lemn asezata pe temelie de piatra, in stil moldovenesc, datand din anul 1824. Aceasta, in interior era lipita cu lut si varuita, neavand pictura bisericeasca.
Batranii satului afirma ca a fost ridicata de un credincios instarit numit „Cornita”, care in zilele noastre nu mai are descendenti in parohie.
In inventarul realizat in anul 1967 este specificat faptul ca Biserica nu poseda obiecte religioase, de valoare istorica sau artistic.
Desi era monument istoric, ajunsese intr-o stare avansata de degradare, incat din 1930 se mai putea se mai puteau oficia slujbe in acest lacas doar in sistuatii cu totul speciale.
Abia in anul 1974, credinciosii, sub indrumarea Preotului Moldoveanu Bogdan, cu binecuvantarea Episcopului de Roman Partenie Ciopron, au pornit demersurile legale de daramare a vechiului lacas de cult iar pe 4 august 1974 au inceput lucrarile de constructie a actualei biserici.
In 1983 acestea au fost definitivate, iar Biserica a fost pictata de pictorii: Achitenie Petre, Popescu Vasile si Turcea Lucia, sub atenta supraveghere a Preotului Moldoveanu Bogdan si a succesorului sau, Preotul Rotaru Ioan.
Sfintirea a fost oficiata de catre Episcopul Romanului si Husilor, Eftimie Luca. In anul 2007 s-au efectuat lucrari de intretinere si de reparatii a Bisericii drept pentru care P.S. Dr. Ioachim Bacauanul, in luna septembrie a aceluiasi an, a resfintit sfant locasul existent.
In cadrul Parohiei Bratila I s-au mai construit:
– un Monument al Eroilor, din marmura, dedicat celor cazuti la datorie, in cele doua razboaie mondiale;
– casa parohiala vis-à-vis de Biserica;
– un asezamant social format din casa praznicala si capela.
Parohia nu dispune de paduri sau terenuri agricole, suprafetele de pamant incluse in titlul de proprietate, fiind doar cele pe care se afla biserica, cimitirul si casa parohiala.
Dintre slujitorii Sfantului Altar ai Bisericii, de-a lungul anilor in care au slujit, ii amintim pe urmaotrii preoti:
– Preot Vasile Juncu
– Preot Gheorghe Magirescu (1945-1960)
– Preot Victor Macedon (1960-1970)
– Preot Bogdan Moldoveanu (1970-1980)
– Preot Ioan Rotaru (1983-2004)
– Preot Ciprian Pricop (2004)
– Preot Nicolae Zaharia (2004-2014)
– Preot Ionita Florin (2014-pana in prezent) Tel 0740.125.842
Dintre canterii bisericesti amintim pe Toader Popa, Gheorghe Fratila, Andrei Gheorghe, Patrona Vasile, Baxan Sava, Mazanache Neculai, Gheorghe Hanganu, Iulian Vranceanu, Aron Costel.
https://youtu.be/noLla4wxh2k