Parohia Caşin I – Biserica Sfântul Dumitru

Biserica cu hramul Sfântul Dumitru

https://youtu.be/YblCVhGgxdU

S-a inceput a se zidi in 1840 cu cheltuiala egumenului m-rei casin isaia tarigradeanul, care a zidit-o pana la ferestre, iar de aici inainte pana la terminare (1843 ) s-a zidit prin staruinta si contributia preotului ion smarandoiu si a ieromonahului neculai velniceru, ajutati de alti binefacatori.

Inaintea ei a fost o alta bisericuta de lemn tot cu acelasi hram care s-a stramutat in satul crucea de piatra din comuna borzesti fiind daruita de catre epitropia bisericii ( cf. istoricului neculai paslaru – monografia comunei casin-bacau 1938 ).

Biserica este construta in plan treflat inscris, cu absida de la altar semirotunda, din caramida pavata pe exterior cu piatra de rau fasonata. deasupra pronaosului sunt pozitionate doua clopotnite din lemn acoperite cu solzi din tabla; iar deasupra naosului troneaza o impresionanta turla construita in plan octogonal.

Forma actuala dateaza din 1980 biserica suferind modificari arhitectonice in urma cutremurului din 1977.

A fost resfintita de catre preasfintitul episcop eftimie al romanului in anul 1980.

Preotii slujitori in acest sfant locas au fost:

– Ion Smarandoiu Adormit In 1852

– Ilie Roman 1870 Mai 17

– Ion Paslaru 1891 Sept 20

– Ion I. Paslaru (Fiul)

– N. Tudorache

– I. Tudorache

– Neculai Balcanasu

– Eugen Ardeleanu (cel care s-a ocupat cu reparatia bisericii dupa cutremurele din 1940 si 1977) adormit in 1980 dupa sfintirea bisericii

– Matei Popa (sub care s-a finalizat pictura actuala) adormit in 1988

– Ioan Berdan pana in 1998

– Marius Cojocaru numit preot paroh la 01 martie 1998

– Numarul total de familii este de 330 din care aproape o treime sunt vaduvi; peste 100 de tineri plecati la munca in strainatate ; mai mult de jumatate din enoriasi sunt pensionari de c. A. P. Sau de stat.

– In anul 2002, sub indrumarea pr. Paroh Marius Cojocaru, s-a adaugat patrimoniului bisericesc local o troita construita in plan octogonal dupa un proiect unic, fiind sfintita de preasfintitul arhiereu dr. Ioachim Bacauanul avand hramul ‘’ Sfantul Arhanghel Rafail’’

Paroh pr. Cojocaru Marius

Distribuie articolul pe: