Parohia Cașin II

Biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului

Această Biserică este cea mai veche din satul Cașin. Anul construirii nu este cunoscut, dar pe icoana praznicală „Adormirea Maicii Domnului”, se găsește o inscripție din care rezultă ca a fost reparată catapeteasma în anul 1797, de către I. Popovici. De aici se poate considera că Biserica a fost construită odată cu venirea „coloniștilor” aduși sau veniți din zona Rucăr-Dragoslavele, întrucât Biserica era locul central al unei comunități în jurul căreia se desfășura întreaga viață comunitară.

Cercetătorul francez D’Anville, în lucrarea sa „Memoire sur la nation de Gettes et sur les pontifes chez gettes” (1759), făcea afirmația că „muntele sacru”, unde a sălășluit Zamolxes ar fi undeva în munții Cașinului. Nu știm cât de autentică este aceastăafirmație, dar este interesantă pentru noi și am înregistrat-o în ideea că aici ar fi fost „un ipotetic centru religios precreștin”.

  1. Iorga în cartea sa „Sate și mânăstiri din România” spune: „Biserica din Cașin cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, cea mai veche biserică din sat, amintește în totul bisericile muntene și este un foarte frumos tip, al acestora. Este clădită din cărămidă dar cadrul fin sculptat al ferestrelor este din piatră. Pridvorul este deschis având patru stâlpi despărțiți prin arcade ogivale. Alți stâlpi ca aceștia fac ca o perdea între naos și pronaos. Catapeteasma a fost reparată în 1797, dar clădirea este neaparat mult mai veche”

În acest sunt informații că au slujit următorii preoți:

  • Sbârcea, adormit întru Domnul în iulie 1860,
  • Mânicuță, adormit întru Domnul în aprilie 1887,
  • Pâslaru, a slujit până în 1917,
  • Tudorache, până în 1933,
  • Apoi următorii preoți: N. Tudorache, N. Bălcănașu, M. Popa, C. Popa, E. Ardeleanu, I. Marinel, D. Miloiu și din 2001 preot paroh Daniel Iordan.

Biserica este intrată în lista monumentelor istorice la pozițiile 185-187, aici fiind vorba de ansamblul bisericesc format de Biserică și Clopotniță, Biserica propriu-zis și Clopotnița luată separate.

Numărul total al familiilor existente în Parohia Cașin II este de 215 familii, plus 25 de familii de rromi. Din totalul acestora 1/3 sunt familii alcătuite dintr-o singură persoană.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului s-a refăcut gardul împrejmuitor (de la șosea), în anul 2008, iar în 2018 s-a refăcut exteriorul Bisericii și aleea împrejmuitoare a Bisericii (cu ajutorul Primăriei Cașin și a enoriașilor).

 

https://youtu.be/yAxToXMsovU

Distribuie articolul pe: