Istoricul Parohiei Crucea de Piatră
Potrivit unor date din anuarele bisericesti, acest sfant locas, Parohia Crucea de Piatra cu hramul Sfantul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, a fost construit în anul 1848.
Nu se stie cu precizie daca a existat înainte alta biserica, ceea ce se poate afirma cu certitudine este faptul ca în cimitir se afla o cruce monumentala din piatra de Slanic si ridicata în anul 1777 dupa cum ne arata insriptia de pe ea: „Cu binecuvântarea Tatalui si cu luminarea Sfântului Duh s-a ridicat aceasta Cruce în zilele Înaltatului Domnitorului nostru Grigore Ion Calimah Voievod (leat 7274 meseata 25 decembrie) de robul lui Dumnezeu , Spataru Radu”.
Traditia afirma ca aceasta Cruce ar fi fost asezata pe mormântul unei rudenii a Sfântului Voievod Stefan cel Mare, de altfel la doar 2km distanta se afla biserica din Borzesti , locul de nastere al Voievodului.
Actuala biserica a fost renovata în anul 1993-1994, cand se crede, ca a fost adusa si actuala catapeteasma care ar fi apartinut unei biserici din Catunul Scutaru aflat mai sus de Manastirea Casin.
Între anii 1990-1996, prin rîvna Pr. Popa Clement si cu cheltuiala enoriasilor, biserica a fost consolidata, împodobita în interior cu pictura murala în tehnica „fresca” ,înzestrata cu odoare, odajdii si mobilier. Pictura a fost executata de Dl. Constantin Zafiu.
În anul 2000 s-a ridicat o capela si o cruce de marmura alba în amintirea celor 96 de ostasi îngropati în timpul primului razboi mondial si pentru eroii satului.
Din anul 2001 activitatea predicatoriala , misionara si administrativ – gospodareasca este continuata cu aceeasi daruire de Pr. Arama Gheorghe.
Pe un Tetraevanghel din M-rea Zographou de la M-le Athos sta scris: (7002,1494 oct.12) ”Biserica din Borzesti pentru pomenirea stramosilor si parintilor”.Sfantul Voievod Stefan cel Mare daruieste acest Tetraevanghel m-rii (7003,1495 nov 05).
Aceasta mentiune impreuna cu alte marturii din anuarele bisericesti deslusesc macar in parte trecutul istoric si religios al epocii.Viata religioasa si raporturile de proprietate ale Borzestiului scot la iveala si tinuturile din vecinatatea apropiata.Asa este cazul comunitatii din Crucea de Piatra cu Dealu Robu la N si Crisom la S. Documentele aseaza comunitatea din Cruce in jurisdictia parohiei Borzesti.
Inceputurile istorice de sine ale Bisericii Crucea de Piatra cu hramul Sfantul Dimitrie dateaza din anul 1848.A fost ridicata de credinciosii din Crucea de Piatra, in forma de nava paralel cu soseaua nationala ce face legatura dintre Onesti si Adjud. Lemnul a fost principalul material de constructie.Alaturi de ea la E se afla o cruce de piatra de slanic cu inscriptia ” Cu binecuvantarea Tatalui si cu luminarea Sfantului Duh s-a ridicat aceasta Cruce in zilele Inaltatului Domnitorului nostru Grigore Ion Calimah Voievod” leat 7274 meseata 25 dec. si dateaza din anul 1777.Ridicata de Spatarul Radu. De la acest monument se pastreaza si numele zonei Crucea de Piatra.
Biserica a fost reparata in anii 1933-1934;1993-1995 si cu ajutorul si voia lui Dumnezeu in perioada ce urmeaza voim s-o refacem din temelii.
In anul 1995 s-a pictat biserica de catre pict. Constantin Zafiu la cererea vrednicului preot Clement Popa si a credinciosilor.
In anul 1997 cu grija preotului si ajutorul credinciosilor s-a ridicat o casa praznicara in curtea bisericii.
In anul 2000 s-a ridicat o cruce de marmora alba in cinstea celor 96 de eroi din al II-lea Razboi Mondial inmormantati aici ulterior ei au fost reinhumati in Mausoleul de la Marasesti.De jur imprejurul bisericii sunt mormintele inaintasilor nostrii.Viata bisericeasca s-a desfasurat firesc si normal in ascultare fata de ierarhul locului Preasfintitul Episcop Eftimie al Romanului.
Trebuie amintit faptul ca biserica Crucea de Piatra dupa anul 1848 la inceputul sec xx a devenit filie a parohiei Slobozia Onesti pana in anul 2001 cand a redevenit parohie de sine iar preot paroh a fost numit prin transfer de la parohia Craiesti-Bacau, preotul Gheorghe Arama.
Parohia este compusa din Cartier T.C.R cu 150 fam. Cartier construit in anii ’50 pentru angajatii Platformei chimice Borzesti; cartier Crisom cu 3 fam. Cartier Crucea de Piatra cu 50 fam. si Dealu Robu cu 5 fam.
Datele stintifice sunt preluate din “Valea Trotusului-Enciclopedie” autor Corneliu Stoica,edit. Magic Print, Onesti 2008, pag.145.
INVENTARUL BISERICII CRUCEA DE PIATRA
Biserica este construita din lemn si dateaza din anul 1848. A fost pictata in anul 1995 de pictorul Constantin Zafiu prin grija protului paroh Clement Popa si enoriasii; pictura este executata in tehnica fresco.
Catapetesma bisericii are icoane vechi de la inceputurile ei ;stuctura ei dupa unele marturii a fost adusa din Catunul Scutaru de langa M-rea Casin.
Casa praznicara are alte si la fel de importante picturi bisericesti cu reprezentari veterotestamentare inegalabile ,picturile sunt executate pe lemn.
Cartile de cult sunt relativ noi iar cele de importanta istorica cum este” Cazania lui Varlaam “ se afla la M-rea Bogdana din apropiere .
Biserica este impodobita cu toate odoarele bisericesti.
Are clopotnita pe pridvor, casa praznicara, cruce de piatra, cruce de marmora amandoua de 1,50 m,are teren agricol dar nu este pusa in posesie, are cimitir, nu are casa parohiala si are in total 208 familii .
SLUJITORII BISERICII CRUCEA DE PIATRA
Se stiu ultimii 7 preoti slujitori ai Parohiei Crucea de Piatra.
Preotul Pavel inmormantat in cimitirul bisericii,
Preotul Gheorghe Eftimie prin anii ’40,
Preotul Matei Popa anii ’60-70,
Preotul Valeriu Chelaru anii ’70,
Preotul Stefan Curcuta 1985-1987,
Preotul Clement Popa 1987-2001,
Preotul Gheorghe Arama incepand cu nov 2001.
A suplinit ca preot pensionar si imbisericit vrednicul de pomenire preotul Gheorghe Alexandrescu, alaturi de parintele Clement.
Preot Paroh Aramă Gheorghe
https://youtu.be/Lhi7cD_0H7w