Parohia Cucuieți

Biserica cu hramul Naşterea Maicii Domnului

Satul Cucuieti este situate pe partea N.V. a comunei pe o lungime de 4 km pe partea stanga a raului Trotus si de o parte si de a alta a paraului Valea Codrului avand 5 ulite inguste fiind asezarea veche , cu teren neregulat pe panta si coasta ,avand pe toata lungimea drumului principal asfalt.

Locuitorii satului sunt romani de religie ortodoxa. Principala ocupatie a lor fiind migrarea in strainatate. Parohia numara 440 capi de familie cu aproximativ 1800 de suflete.

Originea numelui satului se trage de la 2 dealuri din apropiere care sunt tuguiate (cucuiete).

Biserica parohiala este construita in anul 1845, fiind construita din piatra si caramida in forma de corabie. La inceput biserica era mult mai mica masurand 9m imaginea ei fiind prezenta intr-un tablou care se pastreaza si astazi. In acest tablou este trecut anul 1852 dar probabil este anul cand s-a facut tabloul si nu biserica. Biserica era “simpla” tencuita in interior si exterior si apoi varuita.

Ctitorii sunt Andrei Tutoreanu cu fica sa Elena si nepotul lui Gheorghe din “mahalaua” Tisesti, Tg-ocna .Inainte de aceasta biserica nu a mai existat alt Lacas in sat, aceasta pentru ca erau oameni putini care nu puteau sa se angajeze la ridicarea unei biserici doar cu mijloacele lor. Din spusele unor batrani (Ioan Camara si Neculai Hadambu) care in anul 1967 aveau peste 80 de ani si care la randul lor au auzit de la parinti si bunici lor la 1864 cant s-a facut impropietarirea taranilor de domnitorul Alexandru Ioan Cuza nu erau in sat decat 46 capi familie. Deci cu 19 ani inainte or fi fost si mai putini.

In decursul unui veac si sase deceni biserica a suferit mai multe transformari. In anul 1880 a fost lungita cu 4 m, deasemeni in anul 1889 a fost restaurata tencuiala si din nou s-a intervenit la pardoseala cheltuiala suportata de Pascu Tudoreanu urmasul ctitorului Andrei Tudoreanu.

In anul 1921 biserica a fost largita iar la lungimea sa s-au mai adaugat inca 4 m cu zid din caramida. Initiatorul acestor lucrari a fost preotul Gheorghe Vartolomei parohul biserici .

In 1937 s-a alaturat biserici pridvorul din zid si stalpi din piatra fansonata , lucrarea a fost executata de maistrul Geovanii Moro, din donatiile enoriasilor.

In 1958 cu ajutorul consiliului parohial prin contributia enoriasilor si cu staruinta si indemnul preotului paroh Toma T. Lascar s-a acoperit cu tabla galvanizata biserica si s-a tencuit exteriorul dandu-se jos tencuiala veche si s-a facut din nou pardoseala pricum si rigola dinprejurul biserici de Constantin Gheorghe din Bolentinul din Vale din Bucuresti.

In anul 1980 s-au pus pereti pridvorului apoi s-a executat pictarea biserici si s-a resfintit.

In anul 1991 la initiativa, sprijinul si indemnul preotul Pricop Mircea s-a inlaturat tencuiala exterioara a biserici placandu-se cu piatra de Slanic. In anul 1992 s-a sapat aerisire interioara jur imprejurul biserici acoperinduse cu grilaj metalic pentru a fi posibila uscarea peretilor grav afectati de egrasie.

In anul 2000 s-au mutat clopotele din podul biserici in noua clopotnita construita sub pastorirea preotului Pricop Mircea in stil Stefanian.

Stilul in care s-ar putea incadra biserica ar fi cel moldovenesc . Catapeteasma este facuta din lemn de tei, pictata, grav afectata de interperi si cariu. Biserica nu este inzestrata cu obiecte de cult din materiale pretioase.

In prezent pe acelasi amplasament se doreste construirea unui nou Sfant Lacas deoarece actuala cladire este grav avariata fiind declarata si cladire seismica deoarece fundatia de rezistenta, datorita umiditati s-a macinat.Pentru noua cladire este finalizat proiectul si urmeaza sa obtinem autorizatia de constructie.

In curtea biserici se afla cimitirul situate jur imprejurul cladiri si casa praznicala construita in anul 1993 in timpul preotului Pricop Mircea avand lungimea de 24 m si latimea de 5 m. Langa curtea biserici se afla casa parohiala construita in anii 1950 consolidata si renovate general in anul 2005 cu cheltuiala personala o preotului Pricop Gheorghe Vlad .

In curtea casei parohiale se afla o cladire zootehnica construita in anul 1990 de preotul Pricop Mircea.
 Sirul preotilor ce au slujit in parohia Cucuieti:

1. Preot Gheorghe Bantu de la ridicarea biserici

2. Preot Gheorghe Hanganu;

3. Preot Pantelimon Hanganu;

4. Preot Ioan Climescu;

5. Preot Gheorghe Vartolomei de la 15 martie 1893 pana la 1 decembrie 1932;

6. Preot Constantin Bantu de la 20 decembrie 1932 pana la 8 iunie 1939;

7. Preot Toma Lascar de la 1 septembrie 1939 pana la 1 octombrie 1987;

8. Preot Pricop Mircea de la 1 octombrie 1987 pana la 1 octombrie 2001;

9. Preot Pricop Petru Ciprian de la 1 octombrie 2001 pana la 1 martie 2003;

10. Preot Pricop Gheorghe Vlad actualul paroh de la 1 martie 2003 .

PAROH – PR. PRICOP VLAD

https://youtu.be/meW63ITTRow

Distribuie articolul pe: