
Satul Dofteana este aşezat în partea de apus a oraşului turistic TG Ocna şi se întinde pe o lungime de 5 km de-a lungul şoselei Oneşti-Comăneşti pe cursul râului Trotuş aşezat între dealurile Podei şi Osoi.
Din arhivele statului, com. Dofteana este atestată documentar la anul 1416 şi tot de atunci ar fi şi ,,Biserica’’, dar până în zilele noastre a suferit multe modificări. Se spune că primul preot ar fi fost preotul ŢIFREA ( mort în anul 1456) Acesta ar fi fost omorât de turci în noaptea de SF. Înviere împreună cu alţi enoriaşi, iar Bisericii i s-a dat foc. Aceasta ar fi fost construită pe un teren în faţa gării. Actuala Biserică este construită din lemn. Din vechea Biserică se păstrează până astăzi un număr de 5 icoane de patrimoniu:
1) MANTUITORUL NOSTRU IISUS HRISTOS
2) SFANTA FECIOARA MARIA
3) SFANTUL IERARH NICOLAIE
4) SFINŢII ARHANGHELI MIHAIL ŞI GAVRIIL (două icoane)
Aceste icoane sunt zugrăvite în stil bizantin.
În anul 1770 a fost renovată păstrându-se două cruci din fier aşezate pe şarpantele laterale având la bază,, SEMILUNA TURCEASCA’’pentru a putea fi apărată de invaziile turcilor.
Bătrânii reţin numele unor preoţi slujitori care au slujit în SF. Biserică începând cu anul 1800 până în zilele noastre.– PR. IONITA
– PR. STEFAN
– PR . DOHIADE
– PR. CLIMESCU (mort în 1928)
– PR. THEODOR NALBOC
– PR. CORNELIU NALBOC
– PR. APOSTOLESCU
– PR. ALEXANDRU MAZILU (mort în 1979)
– PR. ALEXANDRESCU THEODOR
– PR. PRICOP MIRCEA
– PR. ISACHI DAVID
– PR. APOSTU MIHAIL (începând cu anul 1994 şi până în prezent)
Biserica este construită din lemn,acoperită cu tablă şi are formă de cruce. Nu are pictură şi nu este monument istoric. Catapeteasma este pictată dede zugravul Tătăraru la 1906. Clopotniţa este din lemn şi are două clopote.
Parohia are casă parohială,casă de prăznuire şi cimitir. Are un număr de 465 de familii ortodoxe. In satul Dofteana, în cadrul parohiei Dofteana II există şi o Biserică Romano Catolică care cuprinde un număr de 356 de familii.
Biserica nouă
Duminică, 10 aprilie 2016, în comuna Dofteana, judeţul Bacău, a fost sfinţit locul înălţării unei noi biserici, în parohia „Dofteana II”.
Ridicarea noului lăcaş de cult este necesară deoarece, biserica din lemn, veche de peste 500 de ani, nu mai asigură condiţii corespunzătoare.
Slujba de sfinţire a locului a fost oficiată de Arhimandrit Pimen Costea – vicar administrativ al Eparhiei Romanului şi Bacăului.
Noua biserică are hramul Hramul Sfânta Cuvioasă Parascheva, Sfântul Cuvios Efrem cel Nou şi Sfântul Ioan Botezătorul – Naşterea Sa.
Cu ocazia sfinţirii, în biserica veche, au fost aduse, spre închinare, Moaştele Sfântului Cuvios Efrem cel Nou de la parohia Lazaret Bacău.
https://youtu.be/ZQSyC3_eMMghttps://youtu.be/eYceFtH3zrMhttps://youtu.be/tJa__ZjYYhg