Parohia Gutinaș

Biserica parohială „Înălţarea Domnului”

Satul GUTINAŞ, este unul din cele aproximativ 9 sate ale comunei Ştefan Cel Mare, situat la 13 km de localitatea Oneşti, sat ce se întinde pe o lungime de 3 km de-a lungul drumului şi pârâul Gutinaş.

În sat se poate ajunge pe drumul care pleacă din şoseaua naţională Oneşti – Adjud, de la punctul de pasarelă aproximativ 4 km. Satul are uliţe înguste , fiind o aşezare din sec XVII.

În sat se găseşte câte o biserică ortodoxă şi una romano-catolică cu o populaţie de aproximativ 130 de familii ortodoxe, din care 35 văduve, şi 100 de familii de creştini romano-catolici..

Numele satului GUTINAŞ vine de la apelativul folosit de un comerciant evreu, botezat ortodox de soţia unui boier al locului, Onisei Suzana, care în loc să zică : ” bunul naş :zicea „Gut naş „

Biserica ortodoxă este construită în anul 1863 , pe seliştea satului , deoarece biserica făcută pe terenul locuitorului Gheorghe Vlaicu de către diaconul Gavriil la anul 1780 a ars pe la anul 1850. Nu este monument istoric.

Biserica este construită din cărămidă şi piatră pe temelie de piatră , în formă de corabie susţinută în interior pe 2 arcade de cărămidă , pictată doar prin interior. Este învelită cu tablă , cu o singură turlă unde se află clopotele. Catapeteasma este din lemn pictată de un pictor al cărui nume nu se cunoaşte.

De/a lungul timpului a suferit diverse reparaţii , cele mai însemnate după cutremurul din 1977 şi din anul 1986 apoi din perioada 2002-2003.

Biserica are împrejurul ei cimitirul satului, ce a devenit insuficient, iar momentan se fac demersuri pentru găsirea unui teren ce urmează să devină noul cimitir al satului, de asemeni în curtea bisericii se află o casă praznicară construită prin strădania sătenilor în anul 2007.

https://youtu.be/gVgWOM6j8rg

Distribuie articolul pe: