Parohia Scăriga

Biserica cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”

Satul Scăriga este cel mai mic sat al comunei Livezi şi datează din 1780-1800.

Biserica din satul Scăriga are un statut mai puţin obişnuit, întrucât ea nu a fost înalţată de nouă, ci a fost adusă în anul 1924 din satul Enacheşti, de către Pr. Paroh Iconom Ioan Craciun. Structura fiind în întregime din lemn, biserica a fost demontată şi fiecare bucată a fost aşezată la locul ei în dealul Scăriga, la o distanta faţă de sat de aproximativ un kilometru.

La acea vreme satul Scăriga făcea parte din parohia Poiana, fiind filie a acesteia. Biserica a fost redata cultului în anul 1930, cu hramul „Cuvioasa Parascheva”  fiind sfinţită de către  P.S Ilarion Băcăuanul.

La data de 1 ianuarie 1931,preotul Ioan Crăciun, fiin în vârsta de 77 de ani, încredinţează parohia nepotului său, preotul Nicolae Berilă. Din cauza celui de-al  doilea război mondial, în anul 1942 filiile Scăriga şi Prăjoaia se rup de la parohia Poiana, fiind înfiinţată parohia Prăjoaia, unde a fost numit paroh preotul Neculai Albescu.

Acesta va păstorii pâna în anul 1945, când la data de 16 decembrie, este numit paroh preotul Ursache Ioan. Noul preot găseşte biserica într-o stare foarte rea, după cum însuşi mărturisea într-o pisanie, astfel încât în anul 1953 lăcaşul de cult suferea o reparaţie capitală, fiind redeschisă la data de 6 septembrie, acelaşi an, de către Pr. Protoiereu Negrea Ioan, de la protoieria Tg. Ocna, împreuna cu un sobor de 11 preoţi.

În anul 1970, din cauza calamităţilor, dealul pe care era aşezata biserica se surpa, formându-se o prăpastie de cca. 80 m. care ajungea până în albia râului Tazlău. Marginea prăpastiei fiind la numai 10 m. de temelia bisericii, s-au luat măsura mutării sfântului locaş în vatra satului, împreuna cu cimitirul. Aprobările necesare au venit abia în anul 1972, astfel că la data de 3 februarie 1972 s-a început a doua strămutare a bisericii “Cuvioasa Parascheva”. Bârnele de stejar ce intrau în alcătuirea bisericii au fost demontate cu grijă, numerotate şi aşezate în noul loc pe aceeaşi poziţie. În plus, după terminarea strămutării bisericii, i-a fost adăugat un pridvor şi un cafas, iar acoperirea s-a făcut cu tablă. Lucrările s-au terminat in 10 noiembrie 1972.

Biserica “Cuvioasa Parascheva” a fost resfinţită la data de 19 noiembrie1972 de către P.S Arhiereu Vicar Eftimie Bartolomeul, în zilele P.S Episcop Partenie Ciopron, paroh fiind Pr. Ursache Ioan.

În anul 1978 păstorirea credincioşilor din Scăriga, parohia Moreni, este încredinţata Pr. Roman Fănică. Următorul Pr. Paroh va fi preot Popa Emanuel Eduard din 1990-2000.

Anul 2000 reprezintă pentru parohia Scăriga un moment important, întrucât în acest an parohia devine de sine stătătoare, sub îndrumarea preotului Burlacu Mihail. Acesta va păstorii până în anul 2003 când vine paroh Pr. Bucovineanu Nicolae.

Din anul 2005, luna martie, ziua 13 paroh este Pr. Căciulă Ionuţ, care va pastori până în anul 2011.

In anul 2011, luna iunie, 01 cu binecuvantarea  Inaltpresfintitului Ioachim este numit ca paroh Pr. Bucur Mihail, care păstoreşte şi în prezent credincioşii acestei parohii.

În prezent biserica se află într-o stare acceptabilă în urma lucrărilor de consolidare ce au fost efectuate asupra ei. În anii 2009-2010 s-au efectuat lucrări de subzidire, de consolidare si de termo – izolare a sfintei biserici.

În toamna anului 2011 s-a efectuat repararea acoperişului şi a turlei bisericii iar in anii urmatori sau tencuit pereţii interiori si exteriori ai bisericii.

In momentul de faţă cu binecuvantarea  Înaltpresfintitului Arhiepiscop Ioachim s-a început pictura din nou a bisericii, nădăjduind să ajungem la ziua cea mare a resfinţirii ei.

Catapeteasma bisericii are o valoare deosebită întrucât este obiect de patrimoniu din secolul al XIX-lea.

 

 

Preot Paroh,

Bucur Mihail.

https://youtu.be/QBI-jUVa8k4

Distribuie articolul pe: