Zile de bucurie în intimitatea liturgică a Betleemului Ștefanian

Și în acest an, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte IOACHIM, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, manifestările prilejuite de sărbătoarea cititorului și ocrotitorul locașului secular din Borzești, au fost prilej de bucurie duhovnicească.

La 515 ani de la mutarea în veșnicie a Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, duhul de rugaciune și-a făcut simțită prezența încă din ajunul prăznuirii, slujba Vecerniei unită cu Litia fiind săvârșită de un sobor de preoți sub protia părintelui protoiereu Ioan Bargaoanu.

În cuvântul de Învățătură parintele a subliniat anumite aspecte din copilăria Sfântului născut pe meleagurile Văii Trotusului, precum și legătura tainică a acestuia cu exponenți ai spiritualității ortodoxe ai timpului precum Cuviosul Daniil Sihastru sau mitropolitul Teoctist I al Moldovei.

În ziua de prăznuire, rânduiala a continuat sub umbra stejarului din Borzești cu Dumnezeiasca Liturghie săvârșită în sobor de către preoți din Protoieria Onești, precum și din Botoșani și Huși. La final s-a săvârșit slujba parastasului pentru ctitori, iar un grup de copii îmbrăcați în portul tradițional românesc au evocat personalitatea Sfântului Voievod moldav.

Distribuie articolul pe: