Binecuvântare și sfințire pentru Eroii Neamului, pe Dealul Coșna

Astăzi, 05 octombrie 2019, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, pe culmea Coșna, ce străjuiește Văile Oituzului și Trotușului, preoți din Protopopiatul Onești, au participat la un ceremonial militar-religios.

Evenimentul a avut o dublă valență, în primul rând comemorarea a 102 ani de la luptele purtate pe aceste meleaguri în Primul Război Mondial, iar în al doilea rând, sfințirea și inaugurarea Ansamblului monumental comemorativ de pe Dealul Coșna, proiect inițiat de Asociația „Prospectorii istoriei”, prin președintele ing. Florin Boșoteanu.

La manifestări au participat membri ai Statului major al Ministerului Apărării Naționale, atașatul militar pe lângă Ambasada Franței la București, cadre militare și soldați din Brigada 61 Vânători de munte „G-ral Virgil Bădulescu”, Miercurea Ciuc, Brigada 15 mecanizată „Podu Înalt”, Iași, elevi ai Școlii de subofițeri de jandarmi „Petru Rareș”, Fălticeni, Fanfara Militară a Garnizoanei Bacău, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, profesori universitari și istorici, membri ai familiei locotenentului francez – erou, Paul Edouard Berge (erou căzut la Coșna), credincioși și localnici.

În prima parte, s-a oficiat slujba de binecuvântare și sfințire a monumentului, urmată de slujba de pomenire a Eroilor Neamului. În cea de a doua parte a evenimentului, au fost citite mesaje din partea oficialităților militare și civile. În succesiunea acestora, la loc de cinste s-a aflat cuvântul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, rostit de părintele Silviu Andrei Neicu, Parohia „Precista”, Tg. Ocna.

Festivitatea s-a încheiat cu depunerea de coroane, pe fundalul sonor asigurat de elevii Școlii de subofițeri, de jandarmi „Petru Rareș”, Fălticeni.

Distribuie articolul pe: