Prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim în Protopopiatul Onești la inceput de an în „Anul omagial al pastorației părintilor si copiilor”

În ziua de prăznuire a Sfântului Ioan Proorocul și Înaintemergătorul Mântuitorului Iisus Hristos, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Bârsănești I, în biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”.

Sfânta Liturghie din această zi de mare sărbătoare, a fost săvârșită de către un sobor de preoți și diaconi, sub protia Părintelui Arhimandrit Pimen Costea, Vicar-Administativ al Eparhiei noastre.

În cuvântul de învățătură, rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, a evidențiat legătura dintre Botezul Domnului și prăznuirea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, care a propovăduit în Valea Iordanului, Botezul Pocăinței:„Sfântul Prooroc Ioan a propovăduit oamenilor pocăința. Pocăința este drumul care duce la sfințenie, este o schimbare a vieții noastre, o Methanoia, o reîntoarcere la Dumnezeu…

Prin Botezul pe care l-am săvârșit ieri, fiecare gustăm din izvorul dătător de har ce vine din Sfânta Aghiasmă… Omul <antropos> este chemat să vină spre transfigurare, iar nu spre desfigurare, să devină <aghios>, nepământesc, omul sfânt care se înalță cu duhul la Dumnezeu, avându-l ca model pe Sfântul Ioan Proorocul.”

Din soborul de preoți a făcut parte și Preacucernicul Părinte Ioan Bârgăoanu, Protoiereu al Protopopiatului Onești, care a subliniat la final slujbei, faptul că venirea Arhipăstorului în mijlocul credincioșilor într-o parohie, este un moment de mare importanță duhovnicească, preschimbând întristarea în bucurie. Iar exemplul dat de Ierarh este un model al pastorației ce trebuie să o avem pentru parinți si copii.După încheierea Sfintei Liturghii, a fost săvârșită o slujbă de pomenire cu prilejul împlinirii a 7 ani de la trecerea la cele veșnice a tinerei Mihaela Ilie, fiica familiei Mihai și Geanina Ilie, credincioși ai acestei parohii.

Demn de subliniat este faptul că în „Anul omagial al pastorației parintilor si copiilor” , Arhiepiscopul Ioachim a participat pe data de 7 ianuarie la pomenirea de 7 ani a unei tinere ce a plecat la ceruri.

Prezența ierarhului a dat dovada pastorației facute cu dragoste pentru cei pastoriți și rugăciune pentru cei plecați in Împarația Cerurilor. ” Pastoratia noastră este o pregatire pentru Ziua a 8- a trecand prin cele 7 zile ale saptamanii si primind ajutor de la Hristos- Dumnezeu descoperim că adevarata viață este la Dumnezeu. Acest popas duhovnicesc de rugăciune dorim sa fie un indemn de a cugeta mai mult la cele de Sus si la toti cei dragi ai nostrii care ne sunt aproape , dar si pentru cei care sunt plecați spre cealaltă lume , spre Lumina Învierii. Este bine ca noi să ne ajutăm unii pe alții in drumul nostru spre Lumina celei de- a 8 Zi a eshatonului. A purta grijă de suflet este pastorația vie a Bisericii , a avea gandul că Dumnezeu este împartăsit tuturor prin Dumnezeiasca Liturghie , prin harul teofanic al Bobotezei , prin darurile innoitoare ale pocăinței sau al doilea botez , prin Sfintele Taine, deci prin participarea la viata adevarată a Bisericii lui Hristos.” a precizat Inaltpreasfințitul Parinte Ioachim către toți cei prezenți.

Remarcăm incă odată exemplul viu dat in pastoratia Arhiepiscopului nostru , exemplu ce trebuie urmat în pastoratia fiecărui preot; de asemenea e demn de amintit ecoul pozitiv ce a marcat pana la lacrimi gestul facut de Arhiepiscopul nostru prin prezenta pentru familia indurerată.

Distribuie articolul pe: