Comemorarea Mărturisitorilor și Apărătorilor Ortodoxiei din Temnița Tg. Ocna

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte IOACHIM, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, astăzi 18 februarie 2020, au fost pomeniți la Biserica Sf.Imparați Constantin și Elena din Târgu Ocna, marturisitorii și martirii care au pătimit în perioada 1947-1964 în „Spitalul Penitenciar” din proximitatea lăcașului de cult.

Manifestările la care au luat parte preoți din Protopopiatul Onești dar și din alte localități, precum și creștini evlavioși și râvnitori din aproape toate colțurile țării, au debutat cu săvârșirea Dumnezeiestii Liturghii, sub protia arhimandritului Hariton Negrea, starețul Manăstirii „Petru Vodă”. Din soborul slujitorilor a făcut parte și părintele protoiereu al Protoieriei Onești, Ioan Bârgăoanu, delegat al chiriarhului locului.

La finalul Dumnezeiestii Liturghii, în fata bisericii s-a săvârșit slujba Parastasului pentru toți cei care au adormit în domnul în Spitalul Penitenciar.Au urmat apoi momentele de evocare și rostirea mesajelor oficiale. Cuvântul ierarhului a fost transmis de parintele protoiereu Ioan Bârgăoanu.

În mod cu totul special în acest an, manifestările s-au încheiat prin pomenirea la mormântul din proximitatea bisericii a parintelui Cristian-Gabriel Mazilu, parohul comunității, mutat la cele veșnice în data de 9 februarie anul curent.

De menționat este faptul că eforturile depuse de părintele Cristian-Gabriel în ultimii 15 ani au condus la statornicirea acestor manifestări an de an.

Amintim că data de 18 februarie, a fost fixată ca zi simbol de pomenire, ea marcând adormirea în Domnul în anul 1952 a lui Valeriu Gafencu, cunoscut în istoriografia carcerala drept „Sfântul Închisorilor”, chip al mărturisitorului în temnițele regimului comunist.

Cuvânt rostit de părintele Protopop Ioan Bârgăoanu la Comemorarea Mărturisitorilor și Apărătorilor Ortodoxiei din Temnița Tg. OCNA 18.02.2020
Distribuie articolul pe: