Proiect socio-cultural româno-francez implementat de Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”

În perioada 26 – 27 aprilie 2022 au avut loc la Căminul Cultural din Oituz, întâlniri prilejuite de un nou proiect socio-cultural, implementat în colaborare cu Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, pentru dezvoltarea componentei socio-educaționale și culturale a elevilor din școlile comunei Oituz, dar și a centrelor sociale din cadrul Asociației de la Hârja, proiect ce se va derula pe o perioadă de 3 ani.

La aceste întâlniri au luat parte partenerii proiectului, dintre care: Prefectura județului Bacău, reprezentată de doamna subprefect Tudorița Lungu, Primăria Oituz, reprezentată de domnul Claudiu Petrișor, directorii celor două școli gimnaziale din comuna Oituz și profesorii de franceză de la aceste școli, președintele Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, Pr. Ilarion Mâță și delegatul din partea asociației de la Hârja din cadrul acestui parteneriat cu Asociația Franceză Amitié Roumaine Saint-Leu-la–Forêt, doamna Lucia Pascu Cârlan.

Asociația Franceză Amitié Roumaine Saint-Leu-la–Forêt are o experiență de 30 de ani în implementarea activităților de același gen în România. În expunerile celor prezenți s-a pus accentul pe oportunitățile existente în zona Oituz. Discuțiile s-au purtat asupra posibilităților de colaborare în probleme de francofonie cu cele două școli ale comunei Oituz și Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”. Punctual, s-a prezentat o propunere de proiect ce are ca scop învățarea și consolidarea limbii franceze de catre copiii de pe Valea Oituzului, prin metode ludice, în cadrul atelierelor de învățare a limbii franceze și de creație, precum: atelierul de lut în franceză, teatru francofon, gastronomie tradițională (franțuzească și românească), atelierul de creație (pictură, desen, colaje, atelierul artistic (muzică și dansuri populare). Tematica acestor ateliere se va axa pe gastronomia tradițională, finalizandu-se cu o broșură/ carte de bucate bilingvă, cu specificul celor două zone (Oituz și Val-d’Oise).

Specificam faptul că localitatea Saint-Leu-la–Forêt face parte din regiunea pariziană, Val-d’Oise. La finalul discuțiilor s-au vizitat cele două școli și alte obiective cultural istorice din comuna Oituz. (Lucia Pascu Cârlan)

Distribuie articolul pe: