A cincea ediție a concursului ” Toacă și ie moldovenească”.

Cu binecuvantarea Înaltpreasfințitului Părinte IOACHIM, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, astăzi 20 august 2019, s-a desfășurat la Schitul „Cuviosul Eftimie cel Mare” cea de-a cincea ediție a concursului ” Toacă și ie moldovenească”.

Ziua a debutat cu săvârșirea Dumnezeistii Liturghii în sobor sub protia părintelui Daniel Marari, inspector Eparhial-Biroul de Catehizare și activități cu tineretul și delegat al ierarhului. Din sobor au mai făcut parte reprezentanți ai Protoieriei Onești, organizatori și preoți din parohiile înscrise în concurs. A urmat mai apoi desfășurarea propriu zisă a concursului, cei 46 de candidați din 11 parohii fiind împărțiți în patru secțiuni: 7-9, 10-12, 13 – 14 și 15-18 ani. La finalul reprezentațiilor de toacă și port popular tineri din parohiile Holt și Sfintii Trei Ierarhi – Bacău au interpretat pricesne și cântece patriotice. Pe parcursul deliberărilor atât tinerii cât și credincioșii participanți au luat loc la tradiționala agapa oferită de organizatori. Momentul premierii a adus și o surpriza, pe lângă 5 premii speciale, 10 premii I, 20 de premii II și 5 premii III oferindu-se și un premiu de Excelență adjudecat de parohia Holt-Bacău.

Simbioza creată pe parcursul zilei a prins contur și în ultimul act când tinerii au format o imensă inimă prin înlănțuirea în jurul Bisericii Schitului. Devenit deja o tradiție, concursul se remarcă în „Anul Omagial al Satului românesc” atât prin extinderea sa și către alte protopopiate ale Eparhiei în afară de cel al Oneștiului cât și prin amenajarea unor ateliere reprezentative unde au fost surprinse activități din lumea satului romanesc (țesut, tors, împletit, bucătărie tradițională, meșteșugul prelucrării lemnului sau îndeletniciri din spectrul agrar) la care tinerii au putut participa. Buna organizare a fost posibilă printr-un efort comun și un parteneriat fructos între Asociația Patmos a Protopopiatului Onești, Parohia Poieni-Târgu Ocna și gazda ediției Schitul Cuviosul Eftimie cel Mare.

Pr. Andrei-Silviu Neicu

Distribuie articolul pe: