Comemorare în ziua Înălțării Sfintei Cruci pe Masivul Cireșoaia

Astăzi 14 septembrie 2019 în ziua praznicului Înălțării Sfintei Cruci masivul Cireșoaia a fost gazda unui eveniment militar religios care continuă după ce pe 12 septembrie 2017 a fost sfințită o Cruce a Eroilor de către Mitropolitul Teofan al Moldovei si Bucovinei împreună cu Arhiepiscopul Ioachim al Romanului si Bacăului.

Evenimentul a fost organizat la inițiativa Primăriei Stațiunii Slănic Moldova în colaborare cu Primăria Stațiunii Tîrgu Ocna și cu Primăria Comunei Dofteana în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului si Bacaului , respectiv Protopopiatul Onesti și Schitul Sf.Eftimie cel Mare.

Ceremonialul a avut loc la Crucea Comemorativă a Eroilor căzuti pe aceste locuri și a debutat cu intonarea Imnului Național de către fanfara militară.
A urmat o slujbă religioasă de pomenire pentru eroi oficiată cu binecuvântarea Înalpreasfințitului Părinte Ioachim Arhiepiscopul Romanului și Bacăului sub protia Parintelui Protoiereu Ioan Bargaoanu și un sobor de preoți format din : Protosinghelul Claudiu Constantin Panțîru de la Schitul Sf Eftimie cel Mare,Pr.Catalin Ilie de la Parohia Cerdac,Pr. Adrian Morțun reprezentantul Mitropoliei Moldovei și preot militar la Brigada 15 Mecanizata Iași,Pr.Valentin Ilie de la Parohia Slănic Moldova și Pr. Profesor Benone Paul Vasai preot slujitor la Schitul Sf Eftimie cel Mare. În mesajul scris de catre IPS IOACHIM și rostit de catre Protoiereul Ioan Bargaoanu s- a precizat : ” Ne aflam aici pe un loc sfintit de sangele eroilor. Sa nu uitam ca in orice loc , pe aceste plaiuri acum 100 de ani un suflet pleca la ceruri , iar osemintele de eroi sunt temelie a neamului nostru si a Romaniei Mari. Eroii sunt sfintii neamului , iar sfintii sunt eroii Bisericii. Să aducem recunostință lui Dumnezeu pentru jertfa lor si să ne rugam pururi pentru sufletele lor. Vesnica lor pomenire.”

În continuare s-au rostit alocuțiuni de către primarul Stațiunii Slănic Moldova, Gheorghe Baciu, reprezentantul Brigăzii 15 Mecanizata Iași, colonelul Ionel Munteanu, președintele Asociației Cultul Eroilor filiala Slănic Moldova, Domnul Solomon Cornel și de către părintele protoiereu Ioan Bârgăuanu care a remintit „de momentul sfințirii monumentului Eroilor ,din această locație care a avut loc pe 12 septembrie 2017, oficiat de Înaltpreasfintitul Părinte Teofan Mitropolitul Moldovei și Bucovinei
și de Înaltpreasfintitul Părinte Ioachim Arhiepiscopul Romanului și Bacăului , doi ierarhi iubitori de neam, tradiție și istorie”.

Un moment impresionant a fost dezvelirea plăcii comemorative ridicate în memoria eroului voluntar poet Ioan Grămadă care s-a jertfit pe aceste meleaguri.
A urmat depunerea de coroane și jerbe de flori la monumentul Eroilor și defilarea gărzii militare pe muzică de fanfară.
Un lucru inedit a fost reconstruirea pe acest masiv ,la inițiativa Primăriei Stațiunii Tîrgu Ocna,a cimitirului din cruci de mesteacăn,ca un arc peste timp de la inițiativa reginei Maria a României realizată tot aici după terminarea Primului Război Mondial.
Este lăudabilă și contribuția Preacuviosului Părinte Claudiu Constantin Panțîru care a renovat din nou pe cheltuiala personală cele șase morminte comune în care își dorm somnul de veci eroii Cireșoaiei.

A fost o zi memorabilă în care trecutul s-a împletit cu prezentul și fiecare dintre cei prezenți a putut retrăi emoțiile militarilor români de acum o sută de ani care au scris cu sângele lor istoria devenind pe drept cuvânt eroii neamului nostru.

Pr. Prof. Vasai Benone Paul

Distribuie articolul pe: