„PELERINII SFÂNTULUI ANDREI”

În perioada 20-22 septembrie, cu binecuvântarea ÎPS Ioachim și prin grija părintelui protoiereu Ioan Bârgăoanu, tinerii Asociației Patmos – ATOR Onești au fost „Pelerinii Sfântului Andrei”. Cele trei zile de pelerinaj au fost închinate Sfinților Apostoli Andrei și Filip, ocrotitorii Asociației, al căror hram urmează să fie sărbătorit toamna aceasta prin acțiuni ce vor continua duhul dobândit pe plaiurile dobrogene.

În prima zi, drumul a poposit la Mănăstirea Dervent, Peștera Sfântului Andrei și Mănăstirea Sfântului Apostol Filip, unde membrii asociației, îndrumați de către părintele Petru Pavel, au cântat troparele sfinților, ridicând câte o rugăciune pentru toți cei dragi pe care îi poartă în inimile lor. Lecția de istorie a fost dobândită prin vizitarea Complexului de la Adamclisi, mărturie a victoriei împăratului Traian, monumentul fiind ridicat în urma războaielor daco-romane.

Ziua următoare, tinerii au comemorat mărturisitorii din temnițele și lagărele comuniste la Mănăstirea Poarta Albă, aflată în imediata apropiere a Canalului Dunăre-Marea Neagră construit prin jertfa deținuților ale căror nume le poate număra numai Dumnezeu. Spre seară, faleza din Constanța a constituit o invitație la meditație. Marea tulburată de primele zile de toamnă a răspuns salutului tinerilor oneșteni prin valurile sale, sub sărutul blând al apusului.

Duminică, în cadrul Sfintei Liturghii, corul Asociației a dat răspunsurile la strana Capelei Tinerilor din Mamaia, Constanța, la invitația Părintelui Arhidiacon Doru Emanuel Pantazi, care a fost și gazdă pe parcursul șederii la mare. În drum spre casă, pașii s-au oprit la Peștera Sfântului Ioan Casian și Mănăstirea Celic Dere, unde bucuria duhovnicească a fost plusată prin peisajele minunate și dorința de a reveni pe urmele sfinților din Dobrogea.

Pelerinajul, dobândit ca răsplată pentru munca voluntarilor depusă în cadrul evenimentului „Tânărul Oneștean”- Ediția a II-a, desfășurat în perioada 16-19 august 2019, a dat tinerilor entuziasmul către noi proiecte.

Cristiana CHIRCU

Distribuie articolul pe: