Satul românesc – Chivot al Veșniciei

Astăzi, 26 septembrie 2019, prima zi de pomenire a Sfântului Apostol și Evanghelist IOAN Teologul, din cursul noului An Bisericesc a fost marcată de preoții Protopopiatului Onești, care și-au prăznuit ocrotitotul.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, manifestările dedicate acestei zile au debutat cu săvârșirea Dumnezeieștii Liturghii în Catedrala ,,Pogorârea Sfântului Duh” din Onești într-un sobor de preoți sub protia preacuviosului părinte Serafim Huzdup, Exarh al mănăstirilor din Eparhie, delegat al ierarhului la acest eveniment.

La momentul special al ecteniei pentru cei adormiți au fost pomeniți pe lângă ctitorii catedralei și preoții protopopiatului mutați la cele veșnice și Patriarhii României Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu, precum și părinții profesori Nicolae Achimescu și Florin Bucescu, de curând plecați dintre noi.

După momentul liturgico-haric, evenimentul a luat o turnură cultural-administrativă.

Astfel, a urmat o conferință susținută de către invitatul special, preot lector doctor Ioan-Valentin Istrati, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității OVIDIUS din Constanța, care, în cadrul Anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) a punctat sub titlul SATUL ROMÂNESC-CHIVOTUL VEȘNICIEI aspecte din pastorația comunităților rurarale de ieri și de astăzi.

În a doua parte a discuțiilor preoții protopopiatului au intrat în ședință adminstrativă. Cuvântul Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim a fost adus de către părintele consilier eparhial Alexandru-Daniel Zamfir, care de a asemenea a pregătit și a comunicat preacucernicilor părinți noile decizii ale sectoarelor aferente din cadrul Centrului Eparhial.

În încheiere gazda evenimentului, părintele protoiereu Ioan Bârgăoanu, a mulțumit Înaltpreasfinției Sale, delegaților centrului eparhial, preoților prezenți și tuturor celor implicați în desfășurarea activităților, felicitându-i de asemenea și pe credincioșii care în prima parte a zilei au fost la Dumnezeiasca Liturghie.

A consemnat Preot Silviu-Andrei Neicu

Distribuie articolul pe: