Sărbătoarea Sfintei Mare Mucenițe Varvara în Salina de la Târgu-Ocna

Ziua de 7 decembrie 2019 a fost pentru orașul Târgu Ocna o zi de mare sărbătoare. Având ocrotitoare pe Sfânta Mare Muceniță Varvara, biserica din masivul de sare este un locaș de închinare reprezentativ pentru comunitatea din zona aceasta, dar nu numai. Preoții și credincioșii de pe Valea Trotușului, dar și de mai departe, vin cu drag în fiecare an să o cinstească așa cum se cuvine.

Anul acesta sărbătoarea hramului a fost stabilită în ziua de pomenire a Sfintei Mucenițe Filofteia. Aceeași dorință nespusă de reîntâlnire cu Sfânta Mare Muceniță Varvara și-au manifestat-o și anul acesta prin prezența numeroasă la slujba săvârșită în masivul de sare de la Târgu-Ocna.De la primele ore ale dimineții, credincioșii au ajuns în Mina Trotuș, unde, la orizontul IX al acesteia, se află prima biserică ortodoxă sculptată în sare din Europa.

După săvârșirea slujbei Utreniei și al Acatistului Sfintei Mare Mucenițe Varvara, a fost săvârșită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, sub protia P.Cuv. Părinte Arhimandrit Pimen Costea, Vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

În cadrul slujbei s-a săvârșit un parastas pentru toți ctitorii și minerii Salinei de la Târgu-Ocna care au trecut la cele veșnice. Printre aceștia a fost amintit mai ales Arhimandritul Epifanie Bulancea, care a avut o contribuție deosebită în realizarea acestei biserici.

La finalul Sfintei Liturghii, copii din Protopopiatul Buhuși, coordonați de părintele paroh , au susținut un recital de colinde, spre bucuria credincioșilor și împodobirea sărbătorii de astăzi. Cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele Arhimandrit Pimen, care a subliniat aspecte din viața Sf. Mc. Varvara, ale Sfintei Mc. Filofteia, sărbătorită astăzi, cât și despre Sfântul Ierarh Nicolae.

Au fost amintite virtuțile cu care au fost hărăziți acești mari Sfinți ai Bisericii Ortodoxe. Părintele Protopop Ioan Bârgăoanu a ținut să mulțumească apoi părintelui Vicar pentru bucuria de a sluji împreună astăzi și de a fi în mijlocul nostru, aducând totodată și binecuvântarea ÎPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Mulțumiri au fost aduse conducerii Salinei de la Târgu-Ocna, precum și tuturor credincioșilor care au făcut ca această sărbătoare să fie una măreață. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul psaltic Trisaghion din Iași.

A consemnat părintele Elisei Roncea

Distribuie articolul pe: