Slujbă de pomenire în cinstea eroilor căzuți pe câmpurile de luptă din a treia luptă de la Oituz din Primul Război Mondial, eroii de pe dealurile Cireșoaia, Coșna și Măgura Ocnei

Pământul care a înghițit sângele eroilor neamului nostru românesc a lăsat în urma semne, cicatrice. Iar peste aceste cicatrice poporul credincios a așezat cruci, troițe, monumente. Fiecare român în parte și toată națiunea îndeobște poartă în suflet aceste cicatrice pentru jertfa aproapelui: fie el străbunic, bunic, tată, soț, unchi, prieten, vecin. Române, când vezi o troiță în drumul tău, să știi că aici a avut loc o jertfă! Îndrăzniți de vă cinstiți eroii! Căci în spatele fiecărei cruci există o înviere!

Astăzi, 11 septembrie 2021, pe dealul Cireșoaia, la monumentul dedicat eroilor, s-a săvârșit o slujbă de pomenire în cinstea eroilor căzuți pe câmpurile de luptă din a treia luptă de la Oituz din Primul Război Mondial, eroii de pe dealurile Cireșoaia, Coșna și Măgura Ocnei. De asemenea, au avut loc manifestări de comemorare organizate de Armata Română unde s-au dat rostire discursurilor oficialităților locale și centrale.

Părintele Protopop Ioan Bârgăoanu a rostit cuvântul Înaltpreasfințitului Părinte IOACHIM, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Înaltpreasfinția Sa a transmis: „Jertfă ostașilor români din Primul Război Mondial și-a câștigat un loc bine definit între actele fundamentale care au contribuit la desăvârșirea realizării identității naționale și spirituale a acestui neam și care au marcat istoria noastră așezând România între statele independente ale Europei. Să nu trecem în uitare istoria acestei țări și faptele uimitoare pe care eroii de la Cireșoaia, Coșna, Măgura sau Târgu Ocnei, cu arma, cu crucea sau cu cuvântul le-au așezat la edificiul său spiritual. Să nu uităm faptele celor care au dat sens și geniu acestei națiuni și care, sacrificând totul, au luptat pentru un ideal și ne-au lăsat moștenire o țară. Aceste văi și dealuri au devenit atunci o redută, iar munții o Catedrală naturală care a apărat pământul sfânt al României, un sfânt chivot al jertfelor pe care soldații români le-au adus pe altarul munților din zona Oituzului, Cireșoaiei, Trotușului sau Măgurei strigând: «Pe aici nu se trece!»”.

Slujba de pomenire a fost oficiată de Pr. Protopop Ioan Bârgăoanu înconjurat de un sobor de preoti.

Redactor: Pr. Ovidiu Clapa

Distribuie articolul pe: