Unitatea liturgică, unitate de neam și unitate de duh mărturisitor

Unitatea liturgică, unitate de neam și unitate de duh mărturisitor

Luni 18 februarie 2018, la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, din Târgu Ocna, marturisitorii din temnițele comuniste au fost comemorați.

Ziua a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii sub protia părintelui protoiereu Ioan Bargaoanu, din sobor făcând parte și părintele profesor Vasile Gordon, de la Facultatea de Teologie din București. După citirea pericopei evanghelice, părintele profesor a ținut un scurt cuvânt de învățătură, în care a făcut o paralela între unitatea de marturisire din perioada carcerala și unitatea care ar trebui să existe nediscretionar între cei care continuă să mențină vie memoria marturisitoritorilor.

În jur de 500 de persoane au luat parte la această manifestare care s-a încheiat cu parastasul pentru toți cei care au adormit în Spitalul Penitenciar de la Târgu Ocna, printre care arhimandritul Gherasim Iscu și Valeriu Gafencu. La finalul parastasului, părintele Valentin Baltoi, consilier cultural al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a transmis cuvântul ierarhului, Înaltpreasfinția Sa Inaltpreasfintitul Parinte IOACHIM.

Chiriarhul a insitat asupra faptului că dincolo de valorile propuse de societatea contemporană care tind spre dezbinare, individualizare și egocentrism, trebuie să privim înspre valorile spiritual-culturale și naționale exprimate în mod unitar și prin jertfa acestor marturisitori.

Flacăra martiriului lor arde viu și întreține raportul cu trecutul și cu identitatea român-ortodoxă. Veșnica pomenire acestor ctitori de neam!!!

wp:gallery {"ids":[280,281,282,283,284,285,286,287,288,289,290,291,292,293,294,296],"columns":5}
Distribuie articolul pe: