Trei Ierarhi au sfințit Mausoleul Duhovnicesc al Eroilor Reîntregirii Neamului Românesc din Oituz

Trei Ierarhi au sfințit Mausoleul Duhovnicesc al Eroilor Reîntregirii Neamului Românesc din Oituz

Biserica Parohiei Grozești din Oituz, județul Bacău, numită și Mausoleu Duhovnicesc al Eroilor Reîntregirii Neamului Românesc, a fost resfințită duminică 26 mai 2019. În cimitirul eroilor din preajma bisericii sunt înhumați 18.600 soldați care au murit în luptele de la Oituz din Primul Război Mondial. În cadrul slujbei a avut loc și o hirotonie întru preot. Cu prilejul sfințirii, biserica a primit ca ocrotitori și pe Sfântul Ioan Gură de Aur împreună cu mama sa Antusa.

În data de 26 mai 2019, în Duminica a V-a după Paști, a Samarinencei, în ziua de prăznuire a Sf. Ap. Carp și Alfeu, dintre cei 72 de apostoli și a Sf. Mc. Averchie și Elena, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, având ca invitați pe Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului și pe Preafințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, cu voia lui Dumnezeu, a fost sfințit acest sfânt locaș cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, din Parohia Grozești-Oituz, Protopopiatul Onești, care străjuiește la căpătâiul a 18.600 de eroi ce sunt înhumați în cimitirul din incinta bisericii.

La acest moment haric, precum și la Liturghia arhierească, au participat alături de ierarhi, preacuviosul părinte Pimen Costea, Vicar eparhial, părintele Ioan Bârgăoanu, protopop al Protoieriei Onești, alături de un sobor numeros de preoţi din împrejurimi, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi mulţime de popor, aducând prin aceasta laudă lui Dumnezeu, Care i-a învrednicit să zidească această ctitorie.

În cadrul Sfintei Liturghii diaconul Andrei Turcu a fost hirotonit întru preot pe seama Capelei „Sf. Ap. și Ev. Ioan” a Protoieriei Onești.

Pericopa evanghelică a fost tâlcuită de IPS Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care a vorbit despre femeia samarinencă din Sihar, ca model de mărturisire a Evangheliei Domnului Hristos la toate popoarele pământului.

La final, preoții slujitori Simeon Purice și Bogdan Piștea au mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim pentru încrederea și sprijinul oferite pentru a duce la bun sfârșit această lucrare măreață și sfântă. În semn de apreciere pentru munca depusă Ierarhul a oferit o Diplomă de Vrednicie parohiei oneștene.

Prima mențiune documentară atestă satul Grozești printr-un uric din timpul domnitorului Alexandru cel Bun, la 15 martie 1410 în ziua Sf. Lazăr. În sec. al XV-lea Oituzul a cunoscut pașii Sf. Ștefan cel Mare, iar în 1600 pe cei ai lui Mihai Viteazul care a trecut pe aici pentru înfăptuirea primei uniri. Populația Oituzului a jucat un rol important și în revoluția din 1848 după mărturia scriitorului Gheorghe Sion, iar printre eroii Războiului de Independență din 1877 s-au numărat și locuitori ai Oituzului.

Acest Mausoleu Duhovnicesc al Eroilor Reîntregirii Neamului Românesc, ce străjuiește la căpătâiul celor peste 18.600 de ostași din cimitirul eroilor, săvârșit în anul 1913, a fost ridicat în formă de cruce, având 24 m înălțime și 16 m lungime și cu ziduri de 85 cm grosime, primind sprijinul substanțial al familiei General Eremia Grigorescu, alături de comitetul ctitorial: N. K. Dragomir și Preot Dr. Ioan Tudorache, amintind și de donatorii Hariclia și Gh. U. Negropontes. Troița, deși refăcută după cea originală, care a fost distrusă în urma unui accident, poartă aceeași inscripție: „Troiță de o ființă, fie-ne-ntr-ajutință. Tot ce simte românește pe tine te preamărește.” În Primul Război Mondial Valea Oituzului a fost martoră a trei lupte. Primele două au fost în campania din 1916 în perioada 28 septembrie/11 octombrie – 14/27 octombrie și 28 octombrie/10 noiembrie — 2/15 noiembrie. Cea de-a treia luptă s-a desfășurat în 26 iulie/8 august – 9/22 august 1917. Legat de acest loc istoric, a rămas celebrul dicton „pe aici nu se trece”, al generalului Eremia Grigorescu.

(Pr. Daniel-Ionel Marari)

Distribuie articolul pe: