Manifestarea „24 ianuarie 1859-Hai să dăm mână cu mână cei cu inima Română” la Muzeul de Istorie al municipiului Onești

Astăzi 23 ianuarie 2019, la Muzeul de Istorie al municipiului Onești a avut loc manifestarea „24 ianuarie 1859-Hai să dăm mână cu mână cei cu inima Română”.

Dedicată în special elevilor de la Colegiul Național Dimitrie Cantemir din localitate, ea reușit să strângă un public numeros, tema principală fiind omagierea artizanilor Unirii de la 1859 și evocarea momentelor importante care au condus acum 161 de ani, la 5/24 ianuarie la dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și al Țării Românești.

Delegat la aceasta activitate din partea parintelui protoiereu Ioan Bârgăoanu, a fost parintele Andrei-Silviu Neicu de la Parohia Precista Târgu Ocna și referent în cadrul Protopopiatului Onești. Acesta a prezentat referatul cu tema „Rolul Bisericii Ortodoxe Române în actul Unirii Principatelor – Reflexii. Mitropolitul Sofronie Miclescu”.

La eveniment au mai susținut prelegeri domnul Victor Ciochina, profesor de istorie și domnul Constantin Rusanovschi, președintele Asociației „Pro Basarabia și Bucovina”. Mulțumiri gazdelor: Muzeul de Istorie Onești și organizatorilor: Colegiul Național Dimitrie Cantemir, Cultul Eroilor-Filiala Bacău, Societatea de Științe Istorice-Filiala Bacău.

Considerație și pios omagiu generației pașoptiste și făuritorilor Unirii!!!

Distribuie articolul pe: