Sâmbăta Rusaliilor sau „Moșii de vara”

În Sâmbăta dinaintea Duminicii Pogorârii Sfântului Duh (Sâmbăta Rusaliilor sau „Moșii de vara”), ortodoxia face din nou pomenirea morților, rugându-se pentru ei, prin rugăciunile și cântările înscrise în slujba zilei din Penticostar, pentru ca și cei ce şi-au încheiat viața pământească să se bucure de darurile Sfântului Duh, a Cărui pogorâre este prăznuită duminica viitoare.Cei trecuți în viața de dincolo, „adormiții”, este termenul creştin ortodox care are înțelesul de stare din care te poți trezi.

Ea nu vorbește de trecere într-o stare de neființă, ci de trecere dintr-un mod de existență în alt mod de existență. Hristos îi va dărui cuvântului „adormit”, înțelesul care îl asociază cu învierea. Când Mântuitorul ajunge în casa lui Iair, a cărui fiică, de numai 12 ani abia murise, spune: „Nu plângeți; n-a murit, ci doarme” (Luca: 8,52).Pentru toți cei adormiți, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Protoieria Onești a făcut o slujbă de pomenire a celor adormiți şi au fost oferite porții de mâncare bătrânilor cât și personalului aflat încă în stare de carantină de la Așezământul Hârja – Centrul rezidențial pentru îngrijirea persoanelor vârstnice.

Totodată, nu am uitat de frumoasa tradiție de a da de pomană o strachină de orez cu lapte cu lingură de lemn și cireșe, celor tineri… minunatei noastre echipe de voluntari.Voluntarii ATOR, care ne-au lipsit atât de mult în ultimele luni, s-au întrunit astăzi – respectând regulile de distanțare socială – pentru a pregăti activitățile acestei veri și i-am așteptat cu ofrande (pomeni) pentru toți morții. Dumnezeu să îi odihnească în pace!

Distribuie articolul pe: