Ceremonie militară pe Dealul Coșna, în memoria soldaților căzuți în 1917

În ziua de Vineri, 21 august 2020, începând cu orele 10:30 s-a desfășurat pe una din colinele Văii Trotușului un amplu ceremonial militar – religios, la un secol distanță de la bătăliile care încheiau în august – septembrie 1917 ”vara de foc” a neamului românesc.

Având binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte IOACHIM, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, un sobor de preoți, alături de părintele protoiereu Ioan Bârgăoanu, a săvârșit o slujbă de pomenire pentru soldații români căzuți în Primul Război Mondial pe culmea Coșna.

Momentul liturgic a avut loc într-un cadru complex ce a adus din nou împreună Biserica, Armata și Poporul.

Ceremonialul a mai cuprins alocuțiuni, evocări, acordare de diplome și distincții, depunere de coroane de flori, defilare de trupe, precum și reconstituirea unui episod de luptă între trupele române și germane.

Seria discursurilor a fost deschisă de mesajul Înaltpreasfințitului Părinte IOACHIM, citit de câtre pârintele protoiereu Ioan Bârgăoanu, mesaj ce a elogiat sacrificiul soldaților români într-un moment delicat pentru istoria neamului.

Totodată ierarhul a mai subliniat faptul că un stat redus ca teritoriu la doar câteva județe din Estul României, a plătit tribut câteva sute de mii de vieți în vara anului 1917, închizând inamicului ”Porțile Moldovei”, pe aliniamentul Măgura Cașinului – Poiana Sărată – Oituz – Coșna – Măgura Ocnei – Cireșoaia. Manifestările s-au desfășurat pe esplanada din fața Memorialului Coșna, obiectiv realizat de Asociația ”Prospectorii Istoriei” în parteneriat cu diverse instituții și ONG-uri, printre care și Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.

Pentru contribuția la acest demers, asociația a acordat ierarhului o diplomă omagială cu mulțumirile de rigoare. La eveniment au participat militari ai Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, ai Batalionului 24 Vânători de Munte „General Gheorghe Avramescu”, din Miercurea Ciuc, și ai Batalionului 631 Tancuri „Oituz” din Bacău.

De asemenea, au fost prezenți locțiitorul comandantului Comandamentului Forțelor Întrunite, generalul de flotilă aeriană Valerică Vrăjescu, comandantul Bazei 95 Aeriană „Erou căpitan aviator Alexandru Serbănescu”, generalul de flotilă aeriană Leonard – Gabriel Baraboi, locțiitorul comandantului Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, colonel Vasile Cristea. Din partea oficialităților locale au venit deputatul Ionel Palăr, președintele comisiei parlamentare pentru relația cu UNESCO, prefectul Sorin-Gabriel Ailenei, și primarul comunei Pârgărești, Victoria Iulișca.

Au fost prezenți și reprezentanta descendenților locotenentului francez Paul Edouard Berge căzut la datorie pe Dealul Coșna în fruntea Regimentului 16 Infanterie Suceava, doamna Françoise Drausin, nepoata locotenentului erou, și reprezentantul Ambasadei Republicii Franceze la București, col. Daniel Parpaillon.

Pentru aducere aminte și pentru evocarea luptelor date pe Dealul Coșna acum mai bine de o sută de ani, la ceremonial au mai fost prezenți și membri ai Asociației „Tradiții Militare Românești”, din Bacău, coordonată de col. (rtr.) Stelian Cojocaru, și Garda de onoare i-a prezentat onorul generalului Valerică Vrăjescu, iar fanfara militară a intonat imnurile naționale ale României și Franței.

Din partea participanților, la ansamblul monumental au fost depuse coroane de flori, iar asociațiile Cultul Eroilor, subfiliala Slănic Moldova, și Tradiții militare Român ești” au depus coroane de flori și la Monumentul dedicat eroului grenadier Constantin Mușat, aflat tot pe Dealul Coșna. La final, membri ai asociațiilor „Tradiții Militare” și Asociația Militarilor Germani, din București, au simulat luptele purtate acum 103 ani pe Dealul Coșna. (pr. Silviu Neicu)

Distribuie articolul pe: